logo-bsk.jpg

Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ
Zriaďovateľom DSS a ZpS Kaštieľ Stupava je Bratislavský samosprávny kraj.

V našom zariadení si vieme urobiť radosť aj z dobrôt, ktoré si pripravíme sami. Nedávno sme napríklad zatúžili po vyprážanom syre. Zadovážili sme si suroviny: syr, tatársku omáčku, hranolky, vajíčka, múku a všetko potrebné a pustili sme sa do práce priamo na oddelení.

Obaľovanie syra v múke, vajíčku a strúhanke si zobrali na starosť chlapci, dievčatá vysmážali hranolky. Vyprážanie pomáhali usmerňovať sociálni pracovníci, vedúca oddelenia a opatrovateľky. Niektorí prijímatelia len čakali, ale veľa bolo tých, čo si pri koordinácii personálom vyskúšali vysmažiť svoj syr sami. Spolupráca s personálom prispela nielen k upevňovaniu dobrých vzťahov, ale aj k dobrej nálade.

Takáto akcia je príležitosťou ako aktivizovať prijímateľov v rámci sociálnej rehabilitácie, ale aj precvičovať si jemnú motoriku, prijať zodpovednosť za naplánovanú prácu, upevňovať kamarátstva, a tiež cítiť radosť z dobre urobenej práce a spríjemniť si život v našom zariadení.

Spoločne s prijímateľmi sme popri práci viedli družný rozhovor plný radosti a spokojnosti. Všetkým veľmi chutilo, zjedlo sa všetko a viacerí prijímatelia vyslovili prianie, aby sa to robilo častejšie. Určite si to zopakujeme.

 

                                                                                                                                   Jozef Kulačík