logo-bsk.jpg

Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ
Zriaďovateľom DSS a ZpS Kaštieľ Stupava je Bratislavský samosprávny kraj.

 

Náš mozog sa stará o nás, preto by sme sa aj my mali starať o neho.

 

V taktomto duchu sme si už po piatykrát u nás v Kaštieli od 13. do 17. marca cvičili mozgy. Ako? Jednoducho a s dobrou náladou. Aj tento rok sme sa totiž zapojili do akcie „Týždeň mozgu“, v rámci ktorej boli našim prijímateľom rovnako ako aj našim hosťom z iných zariadení Bratislavského samosprávneho kraja, miestnym žiakom a seniorom  ponúknuté rôzne aktivity, diskusie, prednášky a cvičenia podporujúce činnosť jedného z najdôležitejších orgánov v našom tele - mozgu.

Týždeň sme začali ako sa patrí, a to prednáškou, ktorej hlavnou témou bola opodstatnenosť trénovania mozgu a jeho funkcií. Ukázali sme si, ako vyzerá dobré pestovaný mozog a ako mozog, o ktorý sa nestaráme a prišli sme na to, že udržiavať náš mozog v dobrej kondícií nie je až také ťažké. Stačí, že si občas vymeníme ruky – to, čo sme zvykli robiť pravou rukou, budeme robiť ľavou a naopak. Mozog sme ale s našimi prijímateľmi precvičovali aj prostredníctvom rôznych pracovných listov a úloh. Každý mal možnosť vybrať si to, čo chcel a pri čom sa cítil najlepšie.  

Pozvanie do nášho zariadenia prijali aj prijímatelia z okolitých zariadení Bratislavského samosprávneho kraja. V stredu doobeda sme takto trénovali s prijímateľmi DSS z Plaveckého Podhradia, vo štvrtok s prijímateľmi z DSS a RS Rosa a DSS Integra z Bratislavy a zo Senca. Toho, že mozog sa môže cvičiť v každom veku, boli svedkami aj žiaci 2. ročníka ZŠ v Stupave, ktorí ukázali, čo všetko sa v nich skrýva v stredu poobede. Plní energie zaplavili aj naše mozgy energiou a prebudili v nás už prachom zapadnutú smelosť a spontánnosť detstva. Akciu „Týždeň mozgu“ sme v piatok poobede ukončili s členmi Senior klubu Pohoda v Stupave.

Dúfam, že v nás tento týždeň zanechal prijemné dojmy a prebudil v nás chuť venovať sa nášmu mozgu častejšie a odplatiť mu jeho starostlivosť o nás.         

 

                                                                                                                                            Anežka Vojteková