logo-bsk.jpg

Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ
Zriaďovateľom DSS a ZpS Kaštieľ Stupava je Bratislavský samosprávny kraj.

Cieľom projektu je podpora sociálnej inklúzie prostredníctvom naštartovania procesu deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb v Bratislavskom samosprávnom kraji (ďalej len „BSK“).

Projekt podpory procesu DI v BSK v plnej miere nadväzuje na národný projekt „Podpora procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb“ (ďalej len „NP DI“) podporujúci proces deinštitucionalizácie  vo zvyšných samosprávnych krajoch. Podpora DI v BSK bude prebiehať v súlade s dokumentmi, vzdelávacími modulmi a metodikou vypracovanou v NP DI. Budú realizované všetky odporúčania plynúce z NP DI. 

Projekt vedomostne pripraví personál a klientov vybraných zariadení sociálnych služieb, spolu so zamestnancami BSK na prechod z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť prostredníctvom vzdelávacích aktivít z viacerých oblastí. Na proces DI budú pripravené aj komunity, v ktorých bude proces prebiehať a subjekty, ktoré sa ho zúčastnia prostredníctvom zapojenia do vzdelávacieho procesu a poskytnutého poradenstva. Bude zabezpečená supervízia a poradenstvo pre vybrané zariadenia sociálnych služieb v pilotnom procese DI v BSK. Na realizáciu projektu budú využité učebné plány a učebné osnovy spracované počas realizácie NP DI. 

Cieľovou skupinou projektu sú:

1) Zamestnanci inštitúcií verejnej správy  a zamestnanci vykonávajúci politiky a opatrenia v oblasti sociálnej inklúzie vo verejnom aj v neverejnom sektore

·         zamestnanci samosprávneho kraja - zamestnanci odborov sociálnych vecí a odborov správy majetku a investícií

·         zamestnanci zariadení sociálnych služieb, ktorí budú priamo zapojení do výkonu politík a opatrení v oblasti sociálnej inklúzie 

2) Občania s ťažkým zdravotným postihnutím a občania s nepriaznivým zdravotným stavom, seniori

·         klienti zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja, ktorí v súčasnosti dlhodobo žijú v týchto zariadeniach inštitucionálneho charakteru a spĺňajú kritéria v zmysle zákona o sociálnych službách.