Prijímatelia sociálnych služieb počas komunitného stretnutia prišli so žiadosťou, že by si chceli sami upiecť moravské koláče.
Pečenie je skvelá aktivita na precvičenie a stimuláciu všetkých zmyslov, na čo sme sústredili pri pečení pozornosť.
Pomocou zraku prijímatelia navnímali a rozoznávali farby surovín, sledovali, ako sa cesto mení v miske zo surovín na vláčnu hmotu.
Hmat mali aktívny pri pečení neustále. Prijímatelia sa dotýkali suchých surovín, cítili rozdiel medzi múkou, cukrom a soľou, miesili cesto, vaľkali, vykrajovali a tvarovali, čo je skvelé na precvičenie jemnej motoriky.
Jedným z najväčších zážitkov pri pečení je vôňa. Vôňa vanilky, škorice, čerstvo upečeného moravského koláča, s makom, orechmi alebo tvarohom prinášala spomienky so silným emocionálnym účinkom.
Ochutnávanie je neoddeliteľnou súčasťou procesu. Už pri príprave ochutnávali plnky, aby sa uistili, že sú správne pripravené, a nakoniec si vychutnali hotový výrobok. Táto fáza prináša radosť a pôžitok z jedla, ktoré si sami pripravili.
Aj sluch bol zapojený. Prijímatelia počúvali zvuky miešania, rozbitia vajíčka či jemný zvuk sypaných prísad. Pukanie a praskanie pri pečení v rúre taktiež pridáva na celkovej zmyslovej skúsenosti. A to chrumnutie na záver. Čo dodať všetko sa zjedlo :D
Vďaka zapojeniu všetkých piatich zmyslov sa pečenie stáva komplexnou aktivitou, ktorá podporuje pamäť, kognitívne funkcie a sociálnu interakciu. Pečenie je preto výborný nástroj, ktorý prináša radosť, pocit užitočnosti a zároveň efektívne podporuje psychickú aj fyzickú kondíciu klientov.
Lucia Tomanová